Sebelum anda menambah susu ke kopi atau teh, mengisi untuk bijirin, atau semasa membaca pelabelan dari setiap produk susu, kebanyakan orang akan membuat pilihan berdasarkan pada kandungan lemak susu: skim, semi-skim atau lemak penuh?
Namum, apakah yang pelabelan ini bererti, dan bagaimana pengguna dapat memastikan semua jenama susu menggunakan panduan yang sama untuk mengukur kandungan lemaknya.
Demi menyelaraskan produk susu, Badan Standardisasi Antarabangsa (International Organization for Standardization, ISO) dan Perpaduan Tenusu Antarabangsa (International Dairy Federation, IDF) telah membangunkan standard yang membekalkan keperluan ujian, dan menyediakan garis panduan bagi menentukan kandungan lemak susu.
Selain daripada susu lembu, standard ini dapat diterapkan pada susu biri-biri dan susu kambing dalam edisi ketiga yang baru dikeluarkan.
Mengikut Silvia Orlandini, Ketua Projek ISO/IDF bagi edisi standard ISO 1211/IDF 1:2010 yang baru dikeluarkan ini, kandungan lemak susu merupakan unsur kualiti yang utama bagi menentukan harga produk susu.
Jadi, metodologi yang selaras ini membolehkan perbandingan produk di antara pelbagai pengeluar. Standard ini juga membantu menangkal dan mencegah susu palsu yang dilancung dengan bahan lain.
Standard ini telah menjadi standard yang penting dalam industri susu sejak tahun 1984 ketika ia pertama kali diterbitkan oleh ISO. Edisi 2010 terkini membawa kandungan yang terkini dan boleh digunapakai secara luasnya, metodologi kini boleh digunapakai untuk susu biri-biri dan susu kambing, sama ada lemak penuh, susu lemak rendah atau susu skim, ia juga boleh digunakan untuk susu yang diawetkan serta susu cair yang diproses secara kimia.
Sam Wong
Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia